دیدگاهی که بنیاد نرمافزار آزاد –Freeware– درباره آزادی لازم در رابطه با نرمافزار دارد در اجازه نامه ی محصول این بنیاد متبلور میشود . )با اینکه Freeware به معنای استفاده آزاد از نرم افزاراست،اما هیچ کس به جز نویسنده برنامه اجازه تغییر در برنامه را ندارد( اجازه نامه ی . GNU General Public License- GPLکه میتوان آنرا «اجازه نامه ی عمومی همگانی گنو» ترجمه کرد. این اصطلاح اولین بار برای مجوزدهی به اولین نرم افزار بازمتن- سیستم عامل لینوکسLinus Torvald – در سال ۱۹۹۱ مطرح شد. از آن زمان GNU ، از نرم افزارهای بازمتن،مثل اسکریپت های PHP ،پشتیبانی می کند,که قصد آن دفاع از آزادیهای برنامهنویسان، توسعهدهندگان و کاربران است. همان آزادیهایی که Freeware بر آنها تاکید دارد.
هر نرم افزاری که دارای مجوز GNU GPL می باشد،به صورت رایگان برای عموم منتشر می شود و معمولا شامل فایلهای منبع(Source Files) برنامه است.هر کس می تواند به استثناء نکات ذکر شده در حق کپی ( Copyright Notices)، سایر محتوای برنامه را تغییر دهد،بنابر این ،برنامه شما هرگز دزدیده نمی شود! هر نسخه تغییر یافته برنامه، می تواند به وسیله تغییر دهنده آن به صورت جداگانه منتشر شود،با این شرط که هنوز نویسنده اولیه دارای حق کپی آن است و شخص تغییر دهنده نامش را به License برنامه اضافه می کند.( شما نمی توانید خودتان را سرزنش کنید اگر برنامه نوشته شده توسط شما به صورت یک ویروس درآید!)
همچنین،GPL، شما را مطمئن می سازد که در صورت صدمه دیدن سیستم کاربران برنامه شما و یا به وجود آمدن مشکل در برنامه، هیچ یک از کاربران، قادر به شکایت قانونی از شما نیستند! برنامه های تحتGPL به صورت”as is” هستند، یعنی برنامه «همان است که هست» و توزیعکننده مسئولیتی در قبال اجرا یا برای پشتیبانی از نرمافزار برعهده نمیگیرد) مگر آنکه در قراردادی جدا چنین مسئولیتی تایید شود(یعنی هیچ تضمینی(warranty) ندارند! ریسک استفاده از نرم افزار با خود کاربران است.
پریوش دهقان 882381218
هانیه صادقی 881381248